Плетена питка с прясно мляко

19/01/2017
Мария Гулекова
отМария ГулековаПомощник Готвач40914111
"Мека като памук, топи се в устата и мирише неустоимо - такава ли е и вашата питка?"
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции1 бр.
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо7 946
  • Преглеждания за месеца99
  • Преглеждания за седмицата11
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топла вода се разтваря маята, захарта, солта и 1-2 с.л. брашно и оставяме да шупне. С миксер разбъркваме прясното мляко, яйцата, киселото мляко, олиото и шупналата мая. След това прибавяме постепенно брашното. Замесва се средно меко тесто, което се оставя да почине около 10-15 мин.

Тестото разделяме на 4 равни части, които оформяме на топки. Всяко топче се разточва (ширина около 24 см). Намазва се с меко масло. Отгоре се слага другото топче, разточено със същата ширина, намазва се и така се процедира и с другите две, като това отгоре не се намазва.

В средата се слага една малка чаша за ракия (ориентировъчно показва докъде да се реже). Реже се на 8 части, а всяка част разрязваме на три части и сплитаме. По същия начин правим и с останалите парчета. След това с нож разрязваме докрай и по този начин отделяме 8 части.

Нареждаме ги едно до друго в подходящ съд, който е намазан с масло. Оставяме да втаса и след това намазваме с жълтък. Печен в предварително загрята фурна на 170 градуса до златисто.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар