Начин на приготвяне
Брашното се пресява в подходящ съд, прави се кладенче. Разбърквате яйцата със захарта и солта и ги сипвате в кладенчето.
Добавяте хладката вода, олиото, маята и започвате да месите.Тестото трябва да е меко, да не лепне и да прави мехурчета. Разделете го на 9 топки.
Всяка топка разточете на кръг с диаметър 20 см (приблизително) и ги слепете по три с леко разтопеното масло, като мажете само първата и втората, но най-горната - не.
Всяка тройка разточвате до кръг с диаметър около 30 см. Слепвате по същия начин с маслото.
Накрая разточвате възможно най-тънко. Намазвате с останалото масло и делите на 16 парчета (триъгълници). Всяко парче се навива от широката към тясната част.
Подредете ги в леко намазнена тава. Аз ги подреждам така - първо 9, после 5 и накрая 1 в средата.
След като ги подредите, покрийте тавата с кърпа и оставете да втасва, трябва да удвои обема си.
В купичка разбъркайте двата жълтъка с 3 с.л.олио. С тази смес намажете вече втасалата погача. Печете в предварително загрята на 220 градуса фурна около 1 час.