Начин на приготвяне
В купа смесваме киселото мляко и содата и оставяме да шупне. През това време пресяване брашното, намасляваме и набрашняваме формата за печене. Към млечната смес добавяме последователно олиото, захарта, брашното (на етапи) и ванилията.
Разделяме получената смес на две равни части. Към едната добавяме какаото и орехите.Тук целта е едната смес да стане по-плътна и да не потънат смокините прекалено.
Във формата изсипваме първо бялата смес, а след това какаовата, като се стараем от двете страни да остава ивица от бялата смес. Върху получения кафяв кръг подреждане смокините, така че да има малко разстояние между тях.
Печем сладкиша в предварително загрята до 160-189 градуса фурна около 45 мин. Оставяме хубаво да се охлади, обръщаме и поръсваме с пудра захар.