Начин на приготвяне
За тази супа използвам само пресни зеленчуци, става много вкусна и ароматна. Нарязваме месото на малка парчета и го измиваме във вода. Използвам по-мазничко свинско месо.
На котлона слагаме голяма тенджерка пълна с вода. Слагаме вътре нарязаното свинско месо. В тенджерката добавяме и 3, 4 зърна черен пипер и щипка сол. Сваряваме свинското месо много добре. Премахваме пяната по време на варенето. Варим го на тих огън след като водата заври.
Вече сварено месото го слагаме в купа и го накъсваме. Прецеждаме бульона, в който е вряло месото, през цедка. Прехвърляме го в чиста голяма тенджерка. Измиваме пиперите и ги почистваме от семки и дръжки. Нарязваме ги на кубчета. Почистваме лука и го измиваме, после го нарязваме да дребно. Скилидките чесън ги почистваме и измиваме.
Нарязваме чесънчето на тънки филийки. Моркова го почистваме, измиваме. После го нарязваме на кубчета. Слагаме всички зеленчуци в бульона, който вече сме го сложили на котлона. Пащърнака го почистваме и също го нарязваме на кубченца.
Всички зеленчуци ги слагаме в тенджерката при бульона. Подправяме със сол – една малка щипка и една щипка черен пипер. След като се сварят зеленчуците слагаме свареното и накъсано месо. Пак ври малко на тих огън.
Нарязваме на ситно магданоза и го добавяме към другите съставки. Дърпаме супата от котлона. Разбиваме яйцето и киселото мляко с вилица или тел енергично в купичка. Вътре слагаме и 1, 2 капки пресен сок от жълт лимон. Взимаме с едно черпаче от бульона и изсипваме постепенно и бъркаме енергично.
С яйце и кисело мляко си правим застройка, като внимаваме при смесването. След като стане топла застройката и хубаво я разбием я слагаме в супата на тънка струйка и разбъркаме.