Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други Десерти»Еклери»Еклери от класическо парено тесто

Еклери от класическо парено тесто

Лилия Цачева/LipodveЛилия Цачева/Lipodve
Готвач
1872k5141k2
Еклери от класическо парено тесто2 / 7
23/01/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
85 мин.
Порции
40
"Готови ли сте за малко висш сладкарски пилотаж? Обещаваме вкусен резултат"

Необходими Продукти

  • За пареното тесто
  • брашно - 145 г
  • масло - 115 г
  • прясно мляко - 130 мл с висока масленост
  • вода - 130 мл
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • яйца - 3 - 4 големи или 5 - 6 малки на стайна температура
  • За крема
  • ванилия - 2
  • прясно мляко - 375 мл
  • захар - 110 г
  • жълтъци - 3 бр.
  • брашно - 2 с.л.
  • За декорация
  • черен шоколад - 60 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пареното тесто:

В тенджера сложете маслото, прясното мляко, водата, захарта и солта. На умерен огън бъркайте, докато маслото се разтопи и сместа започне да завира. Щом заври, изсипете цялото брашно наведнъж и започнете да бъркате, докато се образува тесто, което се отделя от стените на съда. Най-удобно е да се направи с дървена лъжица. Намалете огъня и продължете да бъркате още около 1-2 минути.

След като се е образувала хубава топка тесто, я изсипете в голяма стъклена купа и разстелете по стените. Оставете го на страна за около 10 минути да се охлади. Тестото трябва да е топло, но не и да пари, защото ще сварите яйцата.

Пуснете фурната да загрява на 200 градуса без вентилатор или на 180-190°С с вентилатор.

Към изстиналото тесто започнете да прибавяте яйцата едно по едно. С дървена лъжица бъркайте до пълното усвояване на яйцето и чак след това прибавете следващото. В зависимост от това колко са големи яйцата, може да трябва едно повече или едно по-малко. Целта е да се получи гладко и меко тесто, което не се разтича.

В тава, покрита с хартия за печене, оформете еклерите. Може да ги шприцовате с пош или да ги оформите с помощта на 2 лъжици. Ако се получат остри връхчета от тестото, ги притиснете с влажни пръсти, за да не прегорят.

Сложете еклерите в загрятата фурна и печете около 30 минути (зависи от големината им). След като придобият наситено златен цвят, са готови. Изключете фурната и отворете леко вратичката (сложете една дървена лъжица като спирачка - така е, за да не се затваря вратата на фурната) и оставете за още около 10-ина минути.

NB: В никакъв случай не отваряйте фурната, докато еклерите не са готови, защото ще се спихнат!

Извадете еклерите на метална решетка и с остър нож пробийте малка дупчица във всеки еклер, за да излиза парата и да не се овлажняват.

Крем:

Докато еклерите се пекат, започнете приготвянето на крема.

В купичка разбийте жълтъците, половината захар и брашното. Сложете прясното мляко с другата половина захар и ванилиите на умерен огън. След като се загрее добре, изсипете 3-4 супени лъжици към жълтъчната смес.

Изчакайте млякото да заври, прибавете жълтъчната смес и започнете да бъркате енергично (най-добре с тел за разбиване), докато кремът се сгъсти (общо около 3 минути).

Готовия крем изсипете върху плоска метална, керамична или стъклена студена повърхност (някоя тавичка). Разстелете го добре и го покрийте със стреч фолио, за да не се образува коричка. Оставете на страна да изстине добре.

Пълнене на еклерите:

В зависимост от това колко големи са еклерите, пробийте по 1 или 2 дупки на дъното с помощта на остър нож и пълнете с пош с тънък накрайник. Ако нямате пош, разрежете на две и напълнете всяка или една от половинките с крем.

Декорация:

Разтопете шоколада на водна баня. Можете да изсипвате с лъжичка върху еклерите или да ги потапяте в разтопения шоколад.

Може да ги хапвате веднага или да ги приберете в хладилника, за да се втвърди шоколадът и да стане хрупкав. Съхраняват се в кутия или плик в хладилника.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Станаха идеални,следвах рецептата точно.
02.03.2024 15:52
Станислава Вълкова
Станислава Вълкова
Поздравления! Много апетитно изглеждат.
16.09.2018 14:54
1