Начин на приготвяне
Наръсваме настърганите ябълки с една щипка сол, разбъркваме, изчакваме десетина минути и хубаво изцеждаме сока (него може да подсладим и изпием).
В тиган сгорещяваме половината масло и олиото и в тях запържваме ябълките за кратко. Когато ги извадим, им добавяме ванилията и половинката чаша захар.
Останалата захар смесваме с орехите и канелата.
В отделен съд разтопяваме останалото масло и с част от него намасляваме правоъгълна тавичка. Вземаме кора намазваме я с масло, отгоре друга кора, слагаме от ябълките и ръсим с орехите.
Откъм тясната страна навиваме на руло и така получените пурички нареждаме в тавичката.
Нарязваме ги на около 6-7 см парченца и ако е останало масло, го намазваме отгоре.
Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна около 40 мин.