Начин на приготвяне
Първо в леко затопленото прясно мляко се разтваря маята с малко захар и брашно и се оставя да шупне.
В друг съд се пресява брашното и в средата се прави кладенче, в което се слагат леко разбитите две яйца плюс белтъка от третото /жълтъкът се отделя за намазване на кифличките/, захарта, олиото, солта, ванилията, кората от лимона и портокала и вече шупналата мая.
Замесва се меко, гладко тесто, което да се отделя и да не лепне по плота, на който месите. Разделя се тестото на две топки, които се слагат в намазнен съд, покриват се и се оставят да втасат.
След около 15 минути, когато тестото е започнало да се понадига, се примесва и отново се оставя да втасва.
Когато тестото е удвоило обема си, е ред да се оформят кифличките. Всяка от топките се разточва на кръгла кора с дебелина от 5 -6 мм. Разрязва се на четири, а след това всяка четвъртинка - още на две.
Получават се осем триъгълника, на които откъм широката част се слага мармалад, по-гъсто сладко или шоколад.
Завиват се кифличките, нареждат се в тава на разстояние една от друга и се оставят да втасат. Преди да се сложат да се пекат, се мажат с жълтък, разбит с малко олио, и се поръсват с кристална захар или сусам. Пекат се на 180 градуса с вентилатор до готовност.
За по-голям разкош към избрания пълнеж за кифличките може да добавите орехови ядки или стафиди, залети с няколко капки ром.
От същото тесто може да се направят и солени кифлички, като за целта при замесване на тестото се намаля количеството захар, а се увеличава солта.
Не се слага и кората от лимон и портокал, а пълнежът може да е от сирене и яйца или кашкавал.
Кифличките с шоколад или мармалад са страхотни, опитайте ги.