Начин на приготвяне
Изчистваме крушите, нарязваме ги на половина и ги нареждаме в плитка огнеупорна тава и ги поръсваме с лимонов сок, за да не покафенеят.
Загряваме фурната на 180 градуса и слагаме тавата, като върху крушите слагаме три супени лъжици коняк и покриваме с фолио.
Печем 15 минути докато крушите омекнат, след което ги охлаждаме. Правим тесто от брашно и сол, след което поръсваме със смлените бадеми. Прибавяме постепенно захар, два жълтъка и масло. Омесваме малко, увиваме в фолио и слагаме в хладилника за 30 минути.
Половината тесто го разточваме и го прехвърляме в подходяща малка тавичка.
Върху тази кора нареждаме отцедените круши, разточваме останалото тесто, като в средата изрязваме кръг с диаметър 5 см. Покриваме крушите с тази кора, намазваме я с малко вода и захар.
Печем на 200 градуса около 30 минути.
Отделно разбиваме сметаната, за да се сгъсти, след което добавяме течността от изцедените круши и останалите две супени лъжици коняк. Разбъркваме хубаво и изсипваме в средата докато е горещ плодовият сладкиш.
Плодовата пита с круши и коняк е готова.