Начин на приготвяне
Чудех се какво име да дам на рецептата за този кебап, тъй като някой би се запитал какво му е особеното тук.
За тези, които хапват месце, кебапът е познато ястие в най-различни варианти, но аз ще си призная, че така предложен, за първи път опитах по рецептата на една възрастна жена от с. Секулово, Силистренско.
Много ми хареса специфичният вкус, който придават сушените червени чушки на кебапа и точно това е особеното, което го прави по-различен от обичайните.
Нарязваме месото от свински врат на късчета. В плитка и широка тенджера се капва олиото, прибавя се накълцаното месо и се слага на огъня да се готви. След като изври сокът, който си е пуснало месото, разбъркваме от време на време и запържваме около 30 минути, докато се позачерви. Щом месото се е глазирало добре, го изваждаме в друг съд.
В олиото, в което се е пържило месото, пускаме нарязания праз на колелца, заедно с нарязаните скилидки чесън и запържваме около 5 минути. Отново разбъркваме, за да не залепне и връщаме месото към праза.
Пиперките се нарязват на парчета, което е по-удобно да стане с готварска ножица. Заливаме с виното, като предварително в него е размито доматеното пюре. Прибавят се подправките и кебапът се оставя да се готви под капак, докато виното изври и остане на мазнина около 10-15 минути.
Може да се сервира с домашна туршия, свежа салата, с картофено пюре - въпрос на вкус.
Кебапът от свинско месо по секуловски е уникален, опитайте.