Начин на приготвяне
Пресяваме брашното заедно с бакпулвера, към което се прибавят яйцата, размекнатото краве масло, после виното, захарта и солта и се разбърква. Получава се меко тесто. От брашното се оставят около четири лъжици. Тестото се премества на плота и се доомесва.
Постепенно се добавя по малко от останалите 4 лъжици брашно и се меси така около 10 минути, да поеме всичкото брашно. Тестото е гладко и еластично и лесно се работи с него, поради което при оформянето на гевречетата не се налага да поръсваме допълнително брашно върху плота, нито пък да омазняваме ръцете.
Тестото се оставя да си почине 15-20 минути, след което го разтегляме на дълго около 30 см.
Срязваме по дължина през средата, като получените две части също се разделят, срязвайки ги по дългата част през средата.
Така ще получим 4 фитила, които нарязваме през 7-8 см по на пет равни части. Общо от всички фитили ще се получат общо 20 парчета.
Всяко кубче разточваме с длани по гладката повърхност на масата /плота/ на фитил с дължина около 28-30 см. Усуква се така, че двата края да се преплетат като въже и да се получи геврече. Всеки може да ги направи с форма по свое желание.
На огъня слагаме 2 литра вода в тенджера да заври. Колачетата се пускат по 3 в кипналата вода. Оставят се само за няколко секунди. Помагаме им с решетъчна лъжица да не залепнат по дъното и когато изплуват на повърхността на водата, се изваждат.
Поставят се върху намазнена с олио хартия за готвене. Хартията се поставя върху намазненото с четка дъно на тавата, притиска се с длани, а после се обръща с намаслената част обратно.
Така колачетата се подреждат по 10 бр. в тава. Докато са още влажни, ги поръсваме със ситно начукана морска сол. Отгоре се поръсват със сусам или ким /въпрос на вкус/.
Фурната е предварително загрята на 220 градуса. Печем колачетата до зачервяване около 12 минути.
Парените винени колачета са готови.
Коментари