Начин на приготвяне
Измийте ориза и го отцедете. Накълцайте ситно лука и го сложете в към 100 мл зехтин да се запържи в широк тиган. След малко добавете накълцания чесън и магданоз.
Докато се задушват нарежете доматите на малки кубчета и ги добавете. Разбъркайте с дървена шпатула и сипете маслините, ситно нарязаните тиквички, а след тях и ориза.
Бъркайте докато се запържи и долейте 1 ч.ч. горещ пилешки бульон. Разбърквайте внимателно и долейте още 1 ч.ч. бульон, щом предната течност се абсорбира.
Така прибавете цялата течност, докато оризът е напълно сварен. Накрая добавете сол, индийско орехче и черен пипер. Похлупете и оставете така за 20 минути преди да поднесете.
Поднесете чиния ориз по гръцки с резен лимон.