Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена Питка»Содена питка на осем пласта

Содена питка на осем пласта

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9522k1
Содена питка на осем пласта
Снимка: Даниела Русева
2 / 5
29/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"Осем пъти меси, осем пласта направи, един път изпечи - кулинарна поговорка"

Необходими Продукти

  • бяло брашно - 500 - 600 г
  • кисело мляко - 1 ч.ч. високомаслено
  • прясно мляко - 1 к.ч.
  • яйца - 3 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сода за хляб - 1 ч.л. /равна/
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • сирене - 150 г
  • свинска мас - 3 с.л. топена /мека/
  • зехтин - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява и се оформя на кладенче. В него сипваме млякото, добавяме яйцата и бакпулвера заедно със содата, които сме угасили с лимонов сок. Прибавя се захарта и солта, разбъркваме, като постепенно се поема брашното. Замесва се меко тесто и го оставяме да почива около 10-15 минути.

Готовото тесто леко се намаслява със зехтин, след което с ръце се разтегля на дълъг фитил. Нарязва се на осем парчета, а от всяко от тях се оформя топче, като си намазняваме ръцете в зехтин.

По дъното на тавичка, широка около 30 см, разнасяме 1 с.л. разтопена свинска мас.

Намазняваме плота със зехтин и разточваме всяко топче с намазнена точилка. Правим ги с диаметър, каквато е големината на тавичката.

Поставяме в тавата първия лист. Поръсваме с разтопена мас и сирене, а отгоре редим следващия лист и повтаряме процедурата.

Така се редуват листите до края.

Отгоре последният лист се напръсква с топена свинска мас, а след това се нарязва на квадрати и по желание може да се наръси с маково семе.

Содената питка се пече на 180 градуса, докато се зачерви.

Малко преди да се извади от фурната, околовръст може да се поръси леко с червен пипер, което придава допълнително вкус.

Содената питка на осем пласта е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: