Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Царевичен хляб с прясно мляко

Царевичен хляб с прясно мляко

Станислава АрмяноваСтанислава Армянова
Иноватор
3812k6736
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Толкова специфичен и вкусен, че само една хапка от този хляб е достатъчна да ви накара да се влюбите в него"

Необходими Продукти

  • брашно - 2 ч.ч. бяло
  • царевично брашно - 1 ч.ч
  • вода - 1 ч.ч хладка
  • суха мая - 1 пакетче (7 г)
  • прясно мляко - 100 мл топло
  • олио - 2 с.л.
  • сол - 1/2 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбок съд се разтварят във вода маята и захарта. Добавят се половината от царевичното брашно и 2 с.л. от бялото. Омесва се рядко тесто. Съдът се покрива с фолио и се оставя на топло за около 30 минути.

Към сместа се добавят олиото и прясното мляко и се разбърква добре. Останалите брашна се смесват, добавя се солта и се добавя постепенно към рядката смес. Меси се минимум 10 минути върху набрашнена повърхност, докато стане гладко и еластично.

Тестото се поставя в намаслена с олио купа, покрива се с кърпа и се оставя да втаса, докато удвои обема си. Втасалото тесто се разделя на 2 части. Оформят се 2 топки, които се поставят в тава върху хартия за печене, поръсена с царевично брашно.

Оставят се да втасат за 1 час. Хлябовете се пекат първоначално на 220 градуса за 10 минути, след това се намаля на 190 градуса и печенето продължава още 20 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: