Родопски лозови сарми

ИринаИрина
Новак
15
65
22
17
01/02/2017
"Дали от чистия родопски въздух или от вкусното телешко месце в буркани, но това определено са най-вкусните сармички, които сме опитали "
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции4-5
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 543
  • Преглеждания за месеца156
  • Преглеждания за седмицата65
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме добре ориза, докато водата стане бистра. Към него добавяме месото, по възможност да има натурална мазнина с него, понеже оризът обича много мазнина, ако няма слагаме повече олио.

Режем лука на ситно, добавяме и него до доматеното пюре и овкусяваме с чубрица, сол и черен пипер. Съставките разбъркваме добре и свиване сармите.

Ако не можете на пазара вече има машинки , които могат да ги свиват, вместо вас.

Взимаме една средно голяма тенджера, на дъното на която слагаме олио. Свитите сарми нареждаме прави, а после слагаме отгоре още един ред, докато свърши сместа.

Най-отгоре на свитите сарми слагаме една купа с дъното на долу, за да предотврати развиване, докато се варят. Сипва се вряла вода до покриване на сармите.

Оставят се да заврат с ключ, когато кипнат, котлонът се намалва на средно ниво и се оставят да къкрят на слаб огън, докато водата изври. Поднасят се с лимон, също така вървят с кисело мляко.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Ирина
Ирина
01.02.2017 12:56
Аз лично ги редя прави, ако случайно загорят ако са легнали трябва да се изхвърлу целия ред, а прави загаряне долната част, а водата първо завир с ключ и после се намаля, понеже така се готви ориза, но след като вие готвите по друг начин не е задължително да ги приготвите по описаната рецепта.
0
0
Сия Рибагина
Сия Рибагина
01.02.2017 14:28
За да не захванат от долу сармите се слагат няколко лозови листа на дъното на тенджерата. Попитах за реденето, защото помислих, че това им е родопското на тези сарми. За завирането на водата под ключ, вероятно имате предвид, че се готви на максимална температура, след което се намалява. Готвя ги по подобен начин, но малко неразбираемо е това- да завират с ключ..
0
0
Сия Рибагина
Сия Рибагина
01.02.2017 11:10
Аз нещо не разбрах края на тази рецепта.. какво значи "оставят се да заврат с ключ", и защо трябва да се редят прави, ако ги редим легнали няма ли да са родопски ?
0
0