Начин на приготвяне
Измиваме добре ориза, докато водата стане бистра. Към него добавяме месото, по възможност да има натурална мазнина с него, понеже оризът обича много мазнина, ако няма слагаме повече олио.
Режем лука на ситно, добавяме и него до доматеното пюре и овкусяваме с чубрица, сол и черен пипер. Съставките разбъркваме добре и свиване сармите.
Ако не можете на пазара вече има машинки , които могат да ги свиват, вместо вас.
Взимаме една средно голяма тенджера, на дъното на която слагаме олио. Свитите сарми нареждаме прави, а после слагаме отгоре още един ред, докато свърши сместа.
Най-отгоре на свитите сарми слагаме една купа с дъното на долу, за да предотврати развиване, докато се варят. Сипва се вряла вода до покриване на сармите.
Оставят се да заврат с ключ, когато кипнат, котлонът се намалва на средно ниво и се оставят да къкрят на слаб огън, докато водата изври. Поднасят се с лимон, също така вървят с кисело мляко.
Коментари