Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка Житен клас

Питка Житен клас

ЕлиЕли
Чирак
34117125
Питка Житен клас
Снимка: Ели
4 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
180 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
240 мин.
"Запретвайте ръкави, че докато омесите питката, докато я изпечете, докато обиколи нивата - половината ден ще мине"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • жълтък - 1 бр.
  • брашно - около 1 кг.
  • чисто масло - 1 п.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • олио - 1 ч.л
  • сусам
  • мак
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесваме меко тесто от брашното, маслото, млякото и яйцата, което да не лепне. Разделяме тестото на две. Едната част я разделяме отново на две. Разточваме и двете части на много тънко.

Навиваме го като руло, но да е стегнато. Получава се нещо като тънка дълга змия. Разрязваме го на равни части на по около 4-5 см. Всяко едно парченце го нареждаме в една посока по края на тавата.

Когато свърши редът, продължавате втори ред, като посоката е на другата страна. Трябва да се получи нещо като житен клас. Останалото тесто разделяме на четири равни части.

Всяка една част разделяме на три части. Оставяме ги около половин част да престоят. Вземаме първите три, и всяка една от тях разточваме на кръг с около 20 см диаметър. И така с останалите части.

Поставаме първите три една върху друга, налагаме ги и ги разточваме съвсем леко. Събираме двата края, като се получава нещо като джуфка, така и с другите два края, получаваме нещо като цвете- четирилистна детелина.

Правим същото и с другите. Имаме вече четири цветчета. Поставяме ги в празното пространство в тавата в средата. Оставаме да втаса на топло. Когато е готово, тестото е удвоило почти размера си, намазваме с жълтък , разбит с малко олио.

Докато изчакваме, можем да си направм няколко розички за укаса. Замесваме си тесто от малко брашънце, вода и лъжичка олио. Тестото трябва да е меко и да не лепне.

Разточваме го на тънък лист. С много малка кръгла чашчица правим кръгчета от тестото. Вземаме едното кръгче, навиваме го на руло.Това е основата на цветето. Около него навиваме още едно, след което повтаряме и оформяме розичката.

Розчките ги поставяме непосредствено преди да вкараме питката във фурната. Поръсваме с мак или сусам. Печем в предварително загрята фурна на около 200 гр. Когато е готова питката, изваждаме поръсваме с вода и я завиваме с парцал за малко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: