Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пилешко месо»Енчиладас»Енчилада с пиле и червен боб

Енчилада с пиле и червен боб

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Енчилада с пиле и червен боб
Снимка: marcheva14
1 / 3
02/08/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Неустоимо предложение за любителите на пикантните ястия - разкошни, сочни и леко лютиви енчиладас"

Необходими Продукти

  • тортиля - 6 бр.
  • сос Енчилада
  • зехтин - повече от 3 с.л. или около 5 л.
  • лук - 2 глави стар
  • чесън - 2 скилидки
  • брашно - 1 с.л. бяло
  • чили - 2 ч.л. на прах
  • доматено пюре - 120 мл
  • бульон - 500 мл пилешки
  • кимион - 1/2 ч.л.
  • кориандър - 1/2 ч.л.
  • риган - 1/2 ч.л. сух
  • сол - 1 ч.л.
  • за плънката
  • пилешки гърди - 300 - 400 г
  • чушка - 1 бр. червена
  • сирене - 200 - 250 г Чедър ( Пармезан )
  • боб - чисто количество около 250 г червен, консерва
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пилешките гърди предварително се сваряват, а бульонът се запазва. Зеленчуците се почистват. В тенджера със зехтин се изсипва наситненият лук и се задушава за 3-4 минути.

След това се добавят пресованите скилиди чесън и всичко се задушава до омекване за около 5 мин.

При разбъркване се добавя и едната с.л. брашно, добавя се доматеното пюре, чили прах, около 500 мл пилешки бульон, всички подправки и нарязаната на ситно чушка.

Оставя се на умерен котлон да къкри за около 10-15 минути като се разбърква периодично, за да не загори.

В купа се поставят сварените и нарязани на по-големи хапки пилешки гърди, добавян се изцеденият боб, кориандър, магданоз и настърганият Чедър, както и част от сос Енчилада. Разбърква се.

Намаслява се правоъгълна тавичка 30/26 см и първо се залива с 3-4 с.л сос Енилада.

На горещ тиган се обжарят питките от всяка страна. Във всяка се поставя по 2-3 с.л. от плънката, завива се като палачинка и се редят в тавичката една до друга. Заливат се със сос. Поръсват се с 100 г сирене Чедър.

Пече се на 180 градуса за около 30 мин. Енчиладасите се сервират топли.

Забележка: В рецептата чушката е люта, но аз я замених със сладка, тъй като чилито е достатъчно люто.

Но за по-добър вкус и аромат добавих Пеперонино 2-3 щипки. Ползвала съм и по-малко от 1/2 ч.л. кориандър, пресен, защото има много силен аромат и особен вкус.

Тортиля питките са готови закупени предварително, но може и да се направят самостоятелно. Ястието е силно пикантно и люто и не е подходящо за деца.

Енчиладата с пиле и червен боб е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

marcheva14
marcheva14
Здравейте, момичета! Благодаря , че сте го оценили подобаващо. Енчиладата наистина е прекрасна, така както са написали редакторите на Готвач"БГ под рецептата - "разкошно, сочно и леко лютиво" . Приготвих го много бързо , защото имах неочаквани гости. Останаха възхитени от Енчиладата, още снощи всичко беше хапнато, днес няма и троха, което удоволствие за един кулинар.
Благодаря Ви!
03.02.2017 18:11