Начин на приготвяне
Смесваме каймата с лука и магданоза, добавяме ориза, яйцето и чубрицата и омесваме.
Оваляме кюфтетата в брашно и ги пускаме в тенджера с поне 1.5 л вряща подсолена вода. Варим до готовност.
В дълбока купа разбъркваме останалите яйца, млякото и брашното. Гребваме от бульона, в който са врели кюфтетата, и смесваме бавно, за да не се пресекат яйцата.
Връщаме соса в тенджерата при непрекъснато бъркане и оставяме да поври още 10 минути, докато се получи гъст сос.
Гарнираме със ситно нарязан магданоз бабините кюфтета с бял сос.
Кюфтенцата с бял сос са безспорна класика в родната кулинария, но препоръчваме да опитате също и от кюфтетата с доматен сос или класическите кюфтета по чирпански.
Коментари
1. След като станаха готови кюфтетата и ги извадих от водата я отместих от котлона за да по изстине малко (10мин)
2. През това време си разбих яйцата и млякото, сложих малко лимонтозу (пол. ч.л.) и съвсем малко захар, за да убие киселото
3. След това в касеролката си сложих малко олио и запържих брашното. Сложих малко от бульона за да стане на кашичка, като сос бешамел и го отместих от котлона.
4. След това в яйчената смес сложих няколко черпака от бульона за да затопля сместа и после по малко започнах да слагам от яйчената към брашнената смес и я върнах обратно на котлона.
5. След като стана хомогенна смес върнах цялата смес в тенджерата, в която първоначално вряха кюфтетата и я сложих на котлона като добавих и кюфтетата вътре. Така завря още веднъж за 10тина минути и овкусим с малко черен пипер и чубрица.
По заръка на баба! Много вкусни станаха .. и НЕ се пресякоха ☺️
Аз го правя така:
1. Изчаквам кюфтенцата да са готови и ги вадя почти всички, за да остане основно сосът им в тенджерата. Така не ми се пречкат при бъркането после.
2. Сместа ми - яйца, брашно и кис. мляко е в сравнително голяма и дълбока салатена чиния. Започвам да смесвам горещия сос със сместа. Черпак по черпак като винаги разбърквате веднага. По принцип се препоръчва яйца и кис. мляко да са със стайна температура, но мен ме мързи и забравям да ги вадя по-рано, а и не е нужно с повече внимание.
3. Смесвам почти всичкия сос със сместа! Т.е. пълня чинията и проверявам цялата смес (сос+яйца, мляко брашно) да се е сгорещила
4. Изливам обратно вече белият сос в тенджерата и на среден котлон разбърквам постоянно. Под постоянно се има предвид ПОСТОЯННО! Не оставяте нещата на самотек - брашното загаря, може да се пресекат яйцата и т.н. 10тина минути са достатъчни за брашното да сгъсти сместа.
Това е. Моля ви не смесвайте в охладен сос смес с яйца и брашно. Първо за айцата няма достатъчно температура за пастьоризация и второ не е особено полезно да ядете сурово брашно.
Надявам се да съм помогнал.