Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Домашна питка с бяло брашно

Домашна питка с бяло брашно

Diddy PortarskaDiddy Portarska
Помощник Готвач
66530175
Домашна питка с бяло брашно
Снимка: Diddy Portarska
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Каквото и да си говорим, с бяло брашно питката става най-пухкава и вкусна"

Необходими Продукти

  • бяло брашно - 1 кг
  • мая - 40 г (1 пакетче)
  • хладка вода - 600 мл
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 6 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се прибавя в хладката вода. Хубаво се разбърква, така че да няма бучки. Оставяме я така, докато шупне.

В брашното добавяме захарта и солта и ги слагаме в съд, който ни е удобен за месене. Оформяме кладенче и в него изливаме хладката мая с водата и олиото.

Първоначално започваме да бъркаме сместа с лъжица, докато се сгъсти достатъчно, за да започнем месенето с ръце. Тестото се меси, докато обере цялото брашно от съда (и да го помесите малко повечко, няма да сбъркате, дори е много по-добре.)

Слагаме тестото в купа и покриваме с кърпа. Оставяме го да втаса за около 30 минути. След това тестото се премества.

Преместваме го в съда, в който ще печем, който е предварително омазнен.

Важно е по някакъв начин хлябът да бъде надупчен. Може да използвате различни формички, които да направите с нож. Оставям това на вашето въображение. Това се прави, за да може, докато се пече в хляба, да влезе въздух. Така той ще се надигне и няма да остане твърд.

В съда за печене отново повтаряме процедурата за втасване за около 30 минути. След това пъхаме в загрята на 180 градуса фурна и печем около 1 час.

След като извадим питката от фурната, я напръскваме леко с вода и покриваме с найлон и кърпа, за да не се втвърдят прекалено.

След около 20-тина минути е готова за консумация.

Приятен апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: