Начин на приготвяне
Маята се прибавя в хладката вода. Хубаво се разбърква, така че да няма бучки. Оставяме я така, докато шупне.
В брашното добавяме захарта и солта и ги слагаме в съд, който ни е удобен за месене. Оформяме кладенче и в него изливаме хладката мая с водата и олиото.
Първоначално започваме да бъркаме сместа с лъжица, докато се сгъсти достатъчно, за да започнем месенето с ръце. Тестото се меси, докато обере цялото брашно от съда (и да го помесите малко повечко, няма да сбъркате, дори е много по-добре.)
Слагаме тестото в купа и покриваме с кърпа. Оставяме го да втаса за около 30 минути. След това тестото се премества.
Преместваме го в съда, в който ще печем, който е предварително омазнен.
Важно е по някакъв начин хлябът да бъде надупчен. Може да използвате различни формички, които да направите с нож. Оставям това на вашето въображение. Това се прави, за да може, докато се пече в хляба, да влезе въздух. Така той ще се надигне и няма да остане твърд.
В съда за печене отново повтаряме процедурата за втасване за около 30 минути. След това пъхаме в загрята на 180 градуса фурна и печем около 1 час.
След като извадим питката от фурната, я напръскваме леко с вода и покриваме с найлон и кърпа, за да не се втвърдят прекалено.
След около 20-тина минути е готова за консумация.
Приятен апетит!