Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Маслен венец с маково семе

Маслен венец с маково семе

Маслен венец с маково семе
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Не чакайте повод, а веднага пригответе този маслен венец - после ще ни благодарите"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 300 мл
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л (пълна)
  • мая - 1/2 кубче
  • брашно - 1 кг
  • За намазване на корите
  • масло - 100 г
  • маково семе
  • За намазване след втасване
  • яйца - 1 жълтък
  • прясно мляко - 2 ч.л.
  • олио - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затопляте млякото колкото да ви трае пръста като пробвате и сипвате около 100 мл в купа, добавяте маята и захарта и поръсвате с малко брашно.

Оставяте на топло да се активира. Разбивате яйцата и останалите продукти, пресявате брашното и замесвате хубаво гладко тесто.

Оставяте да втаса на топло докато удвои обема си. Можете да разделите тестото на 2 части, за да ви е по-лесно за разточване, а може и така цялото, но се получава голяма кора, като я разточете.

Намазвате с масло и поръсвате с маковото семе, навийте на руло и нарежете на рулца, редите ги в намазана форма за торта или тава, леко застъпвате всяко рулце. Слагате по средата купичка и оставяте да втаса.

Когато е готов венецът го намажете с разбития жълтък и сложете да се пече в загрята фурна. След изпичане отново намажете с масло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
512
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Yordanka Eneva Dani-Julio
Yordanka Eneva Dani-Julio
Прекрасен е!А с купичката ли се пече?
11.02.2017 19:32
1
Покажи всички подкоментари