Начин на приготвяне
В купата на кухненският робот поставих топлото мляко, натрошената мая, яйцата, олиото, солта и захарта и на етапи брашното. Омесих тесто. След като тестото /без да втасва/ е готово, се дели на 5 топки.
От всяка една от тях се точи елипсовидна кора. Тя се намазва с разтопено масло, сгъва се откъм дясната част към средата - намазва се с масло.
После и с лявата половина се прави същото. Кората се сгъва отдолу нагоре до средата, пак се намазва с маслото и се покрива с горният край за да се получи пакетче.
Така се правят и останалите 4 топки. Получените пакетчета се поставят в тава и се покриват с найлон да втасват на топло за около 30-35 мин. След това всяко пакетче се дели на 4 равни части.
Всяка една част се точи с ръце на фитил, усуква се и се оформя на геврек. Гевречетата се редят на разстояние един от друг в тава /тавата от фурната/, Намазват се с жълтък, вода и олио, ръсят се леко семена отгоре.
Пекат се на 180 градуса за около 30-35 минути. Излизат 20 геврека.