Гевречета с масло

Таня ЛевеноваТаня Левенова
Готвач
2343k6793
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
Порции
20
"Не сложите ли масълце, няма как да гевречетата да станат толкова вкусни"

Необходими Продукти

  • брашно - 1.100г
  • прясно мляко - 500 мл топло
  • яйца - 2 бр +1 белтък /жълтъкът за намазване/
  • мая - 42 г
  • сол - 1/2 ч.л.
  • захар - 5 с.л.
  • олио - 5 с.л.
  • за намазване на корите
  • масло - 200 мл разтопено
  • за поръсване
  • семена - микс
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купата на кухненският робот поставих топлото мляко, натрошената мая, яйцата, олиото, солта и захарта и на етапи брашното. Омесих тесто. След като тестото /без да втасва/ е готово, се дели на 5 топки.

От всяка една от тях се точи елипсовидна кора. Тя се намазва с разтопено масло, сгъва се откъм дясната част към средата - намазва се с масло.

После и с лявата половина се прави същото. Кората се сгъва отдолу нагоре до средата, пак се намазва с маслото и се покрива с горният край за да се получи пакетче.

Така се правят и останалите 4 топки. Получените пакетчета се поставят в тава и се покриват с найлон да втасват на топло за около 30-35 мин. След това всяко пакетче се дели на 4 равни части.

Всяка една част се точи с ръце на фитил, усуква се и се оформя на геврек. Гевречетата се редят на разстояние един от друг в тава /тавата от фурната/, Намазват се с жълтък, вода и олио, ръсят се леко семена отгоре.

Пекат се на 180 градуса за около 30-35 минути. Излизат 20 геврека.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: