Плетена питка със сирене

11/02/2017
Emilia Krumova
отEmilia KrumovaЧирак3732301
"Стъпка по стъпка ще ви разкрием най-съкровените тайни на печената питка, а на вас оставяме тежката задача после да я хапнете "
Приготвяне15 мин.
Готвене60 мин.
Общо75 мин.
Порции5
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 298
  • Преглеждания за месеца27
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • брашно - 1 кг
  • яйца - 2 бр.
  • мая - 1 кубче
  • олио - 3 с. л.
  • захар - 1 с. л.
  • сол - 1 с. л.
  • вода - 450 г
  • сирене - 400 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното три пъти и оставяме настрана. В 200 мл топла вода разтваряме маята със захарта и три супени лъжици брашно. Оставяме на топло около 15 минути да шупне.

В останалото брашно правим кладенче и прибавяме другите продукти и два белтъка, а жълтъците за намазване на питката. Добавяме и шупналата мая и замесваме меко тесто. Омесваме тестото и го поставяме на топло да втаса - около половин час.

Готовото тесто разделяме на три топчета. Всяко топче го разточваме на продълговата кора, която намазваме с масло, и слагаме една трета от сиренето, завиваме на руло.

По същия начин правим и другите кори. Трите рула ги сплитаме като козунак и ги поставяме в кексова форма със падащ ринг, намазана предварително с масло.

Готовата питка поставяме на топло отново да втаса, около двадесет минути, мажем с жълтъците и печем на 200 градуса в предварително загрята фурна.

Готовата питка изваждаме от фурната, завиваме с чиста кърпа и след 15 минути махаме ринга, готова да се консумира, топла, ароматна и ухаеща на пресен хляб.

Добър апетит!
подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар