Начин на приготвяне
Накиснете боба от предишната вечер. На сутринта сменете водата. В глинен гювеч прехвърлете накиснатия и изплакнат вече боб. Налейте повечко вода, която да покрие три пъти нивото на боба.
Оставете гювеча няколко часа да поври във фурната на 200 градуса, докато почне да се посварява, но в никакъв случай да не е готов.
Почистете лука и го нарежете на средно големи парчета, а моркова настържете. Червените чушки, както са сухи, нарежете на ситни кубчета и накиснете парченцата в топла водичка.
Изсипете нарязаните зеленчуци и водата от накиснатите чушки в гювеча при боба. Добавете също олиото, лютата чушка, както е цяла, доматеното пюре, червения, черния пипер и солта.
Разбъркайте добре и оставете цяла нощ да се вари в похлупения гювеч на 150 градуса. Водата трябва да изври наполовина, бобът да се сгъсти и да стане все едно е слагана запръжка.
Когато е готов изключете фурната и поръсете с джоджена. Разбъркайте добре и сервирайте с пресен хляб или питка.