Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Банички»Дърпани банички с мая и мас

Дърпани банички с мая и мас

Дърпани банички с мая и мас
Снимка: Илияна Димова
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Като истински почитатели на традиционната българска баница не вярваме в готовите кори. Затова от сърце ви препоръчваме тези дърпани банички със сирене"

Необходими Продукти

  • яйца - 1 бр.
  • вода - 1/2 ч.ч.
  • олио - 1 с.л.
  • оцет - няколко капки
  • сол - 1/2 ч.л.
  • захар - 1 щипка
  • мая - 1 к.л. суха
  • брашно
  • мас - разтопена
  • сирене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесваме тестото, като към разбитото яйце наливаме хладка вода. Разбъркваме и прибавяме олио, оцет, суха мая, щипка захар, сол и брашно, колкото поеме за еластично тесто.

Оставяме тестото на стайна температура за 15 минути, завито с кърпа или полиетиленово фолио. Като се поотпусне, правим на осем топчета, които намазваме с олио и разточваме на плоски питки с размерите на малка чинийка.

Намазваме с олио всяка питка и завиваме с полиетиленово фолио за 10-15 минути. От всяка питка разтегляме кори, като намазваме ръцете си с олио. Напръскваме всяка кора с разтопена мас и малко олио.

Поръсваме натрошено сирене и навиваме на руло, а после на охлювчета. Слагаме баничките в тава върху хартия за печене и изпичаме в загрята на 190-200 градуса фурна до златисто.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: