Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Телешко месо»Телешко задушено»Задушено крехко телешко с гъби и картофено пюре

Задушено крехко телешко с гъби и картофено пюре

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Задушено крехко телешко с гъби и картофено пюре
Снимка: Зори
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Телешкото се готви с любов, поднася се с любов и се хапва с ... апетит"

Необходими Продукти

  • телешко месо - 1 кг /от плешка/
  • бира - 100 мл тъмна
  • печурки - 150 г /по - дребни/
  • олио - 2 с.л.
  • масло - около 50 г
  • картофи - 500 г
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • брашно - 4 с.л.
  • бульон - 1 ч.ч. телешки
  • чесън - 1 скилидка
  • сол - на вкус
  • черен пипер
  • лют червен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете телешкото месо на малки парчета.

В дълбок тиган загрейте олиото и маслото, пуснете за няколко минути обелената и цепната през средата скилидка чесън и добавете месото - хубаво да се запържи до златисто-кафяв цвят.

Извадете месото и го прехвърлете в йенска тенджера.

В същия тиган сложете измитите и нарязани на ивички печурки, ако са от по-дребните може и на половинки. Задушавайте под капак около десет минути. Когато са готови ги отцедете от мазнината и ги прехвърлете при месото.

В мазнината, останала в тигана, сложете брашното и запържете. Добавете тъмната бира и когато заври, налейте и горещия телешки бульон. Оставете да ври на намален котлон още около десетина минути. Ако е необходимо посолете и добавете черния пипер.

Изсипете соса при месото и гъбите, захлупете с капак и задушете всичко за около 15 минути във фурна на 170 градуса.

През това време измийте, обелете и нарежете картофите на ситно. В малка тенджера ги сварете.

Излейте излишната вода от тенджерата, добавете лъжица масло, сол, черен пипер, запържената скилидка чесън и прясното мляко и пресовайте добре до получаване на гладко пюре.

Сервирайте телешкото задушено топло в широки чинии с картофено пюре и залято със соса. По желание поръсете с лют червен пипер. Върви ръка за ръка с бутилка червено отлежало вино.

Задушеното крехко телешко с гъби и картофено пюре е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Влад
Влад
Много е добро, препоръчвам!!!
12.02.2020 22:51
1
Зори
Зори
Радвам се, че рецептата ви е допаднала! :)
12.02.2020 08:20
2
Влад
Влад
Уникално добре ми се получи. Смених обаче бирата с червено вино и брашното беше отизово, понеже моят син е с цолиакия. Браво за рецептата.
11.02.2020 21:57
2