Агне на пещ

Бай СтавриБай СтавриНовак
28/03/2012
"Класиката си е класика, а това печено агънце е кандидат за голяма трапеза.. Мераклии?"
Приготвяне60 мин.
Готвене180 мин.
Общо240 мин.
Порции12
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо13 792
  • Преглеждания за месеца21
  • Преглеждания за седмицата7
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг4.3 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • агнешко месо - 1 цяло младо и тлъсто агне + карантиите
  • сол
  • черен пипер - прясно смлян
  • червен пипер
  • масло - 1/2 ч.ч. + за намазване на агнето
  • лук - 2 връзки зелен
  • ориз - 1 и 1/2 ч.ч.
  • магданоз - 1 връзка
  • джоджен - няколко стръкчета пресен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Най-подходящо за печене е младо и тлъсто агне. Хубаво го измийте и почистете отвътре и вън. Натъркайте го със сол вътре и отвън, а със смлян черен пипер - отвътре. Отвън натъркайте с червен пипер.

Измийте белия и черния дроб, сърцето, стомаха, далачето и момицата и ги сварете във вода. Оставете ги да изстинат и ги нарежете дребно.

Загрейте в подходящ съд 1/2 ч.ч. масло и сложете да се запържат накълцаните връзки пресен лук, ориза, нарязаните дреболии, накълцания магданоз и пресен джоджен. Добавете сол на вкус и долейте от бульона на дреболиите. Оставете да ври, докато оризът набъбне.

Напълнете хубаво агнето с плънката и го зашийте. Намажете го с масло отвът равномерно и го увийте в алуминиево фолио. Сложете агнето да се пече за около 2 часа в пещ, която опалвате предварително.

Рейтинг

5 4
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Росица Петрова
Ястията печени в пещ не могат да се сравнят с нищо друго. Вкуса е уникален.
1
0
страхил
страхил
08.04.2014 22:20
Много тото бе без роли вкарва не става!
1
0