Начин на приготвяне
Хубаво чеверме се прави от агънце на около годинка. Най-добре е то да е средно охранено – мършавото не е сочно, а тлъстото се топи, докато се върти на огъня.
Закланото и почистено от вътрешностите агне се забучва по средата на механичния кол, а агнето се поставя така: първо вкарваш кола през отвора за трахеята в долната част на врата и опъваш предните крака напред и се връзват с тел, ако не можете да обхванете и врата не е страшно, само завържете краката.
Със задните крака по същия начин, опъвате ги хубаво назад и ги връзвате за кола. Правят се „джобчета“ на четири места - на бутовете и плешките, в които се поставя сол. Срязаният корем на агнето се зашива с тел.
Огънят трябва да е предварително запален и горял поне един час преди приготвеното агне да се постави за печене.
В началото на печенето чевермето трябва да се върти и маже с мазнина, за да не загаря или да образува рано коричка. Там където са слабините на агнето, огънят трябва да е слаб, защото най-бързо загаря.
Печенето трябва да трае от 3. 5 до 5. 5 часа, в зависимост от големината на агнето и силата на огъня.
Това е предимство на механично чеверме, че не се върти от човек, а се пуска механизма и се наглася бързината на въртене.
Коментари