Агне на механично чеверме

Агне на механично чеверме
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
240 мин.
Общо
260 мин.
Порции
8
"Всички хубави рецепти започват с думите - взимате едно агне"

Необходими Продукти

  • агне - 1 цяло
  • мазнина
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Хубаво чеверме се прави от агънце на около годинка. Най-добре е то да е средно охранено – мършавото не е сочно, а тлъстото се топи, докато се върти на огъня.

Закланото и почистено от вътрешностите агне се забучва по средата на механичния кол, а агнето се поставя така: първо вкарваш кола през отвора за трахеята в долната част на врата и опъваш предните крака напред и се връзват с тел, ако не можете да обхванете и врата не е страшно, само завържете краката.

Със задните крака по същия начин, опъвате ги хубаво назад и ги връзвате за кола. Правят се „джобчета“ на четири места - на бутовете и плешките, в които се поставя сол. Срязаният корем на агнето се зашива с тел.

Огънят трябва да е предварително запален и горял поне един час преди приготвеното агне да се постави за печене.

В началото на печенето чевермето трябва да се върти и маже с мазнина, за да не загаря или да образува рано коричка. Там където са слабините на агнето, огънят трябва да е слаб, защото най-бързо загаря.

Печенето трябва да трае от 3. 5 до 5. 5 часа, в зависимост от големината на агнето и силата на огъня.

Това е предимство на механично чеверме, че не се върти от човек, а се пуска механизма и се наглася бързината на въртене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Перфектно
21.11.2024 18:42
1