Начин на приготвяне
Започваме с мариноването на месото. Всички подправки се смесват и с тях се намазва птицата отвътре и отвън. Покрива се и се оставя в хладилник за 24 часа. /Аз я сложих в плитка тенджера с капак./
На следващия ден, пристъпваме към печене. Фурната се загрява на 175 градуса (без вентилатор). Патицата се поставя във фурната на средно ниво, върху решетката, с коремчето нагоре.
Краката й трябва да са завързани, а крилете под тялото (тъй като аз не успях да ги вържа, явно краката й бяха прекалено късички :), хванах иглата и конеца и я заших. Това се прави с цел да не изпадат подправките и парчетата портокал).
Картофите се белят и режат на едро. Поставят се в леко намазнена голяма тава (аз използвах голямата тава на фурната ) заедно с виното, подправките, портокаловия сок и парченцата портокал - можете да пропуснете опортокаляването на картофите - ние обичаме интересните сладко-кисели вкусове, така че смело експериментирам. Тавата се слага под патицата - по този начин мазнината от патицата ще капе в тавата с картофите и ще ги овкуси.
Пече се около 2 часа или 2.5 часа. На мен не ми се наложи да покривам птицата, но ако е необходимо, може да се използва алуминиево фолио. Патицата е готова, когато месото започне да се отделя от костта, а при набождане тече бистър сок.