Гъби Капрезе

marcheva14marcheva14Мастър Шеф97271058271
15/02/2017
"Доволно потриваме ръце и зареждаме масата, защото знаем колко са вкусни тези гъби и колко вино ще изпием с тях "
Приготвяне10 мин.
Готвене13 мин.
Общо23 мин.
Порции2
Сготви+1 точка
16 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо14 526
  • Преглеждания за месеца125
  • Преглеждания за седмицата15
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена16

Необходими Съставки

  • гъби портобело - 8 - 10 бр. (печурки)
  • масло - 2 с.л.
  • чесън - 2 скилиди пресован
  • моцарела - 5 - 6 парченца тънко нарязани
  • чери домати - 1ч.ч.
  • ГЛАЗУРА
  • балсамов оцет - 1/4 ч.ч.
  • кафява захар - 2 ч.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса; Тавичка - среден размер

Гъбите се измиват или по-скоро се избърсват с длани. Пънчетата се отстраняват. Всяка гъба се подсушава в домакинска хартия и от двете ѝ страни.

В касерола се стопява маслото с пресован чесън. С четка се минава от горната и долна страна на всяка гъба. Нареждат се в тавичката. На мястото на пънчето се поставя разрязано парче от доматите, парче Моцарела. Посолява се. Пече се докато се разтопи сиренето, около 15 мин.Изваждат се от фурната и се заливат на струйка с глазура.

Глазура:

В касерола се изсипва балсамикото заедно със захарта. Оставя се на умерен огън при разбъркване, докато лъжицата оставя следа по дъното, за около 8-10 мин. Сосът трябва да е гъст с приятен тъмно кафяво-карамелен цвят и на вкус е сладко-кисел със силен аромат. Залива се всяка гъба на тънка струйка.

Обяснения: Гъбата Портобело, (Portobello) е голяма плоска и месеста кафява гъба. Като цяло има минимални до несъществуващи вкусови разлики с обикновената култивирана печурка. Вариациите в названието като: "Американска печурка", "Портобелина", "Бейби бело"и и т.н. означават просто млади гъби от вида.

В магазинната мрежа понякога има такава гъба, Портобело, но в момента не намерих и ползвах Кралска печурка, която е по-голяма по размер, но спокойно може да се ползва голяма нашенска печурка.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар