Начин на приготвяне
Скумрията се измива и се почиства. Поставя се на дъното на тавичката за печене и се оставя настрани.
След това се пристъпва към приготвянето на соса. За целта лукът и чесънът се почистват и нарязват на ситно. Слагат се в дълбок тиган и се задушават с малко вода и олио.
След като поомекнат се прибавят смлените домати. Прибавя се сол и щипка захар, за да се убие киселиността на доматите.
Сосът се оставя да поври докато се поизпари водата. Киселите краставички се режат на малки кубчета и заедно с граха се добавят към соса.
Ако искаме да стане по-гъст добавяме половин супена лъжица брашно с малко вода. Когато доматеният сос е готов се поръсва със смлян черен пипер и прясна целина нарязана на ситно.
Сосът се разпределя отгоре и тавата се поставя, за да се пече рибата във фурната на 190 градуса.
Скумрията в доматен сос с грах и кисели краставички е готова.