Начин на приготвяне
Разтваряме 42 грама мая в 100 мл топло прясно мляко, 2 с. лъжици брашно и две щипки захар. Оставяме за 15 минути маята да се активира. Омесваме средно меко тесто с две яйца + 1 бр. белтък, 1 ч. чаша кисело мляко топло, 1 ч. чаша прясно мляко топло, 1 ч. лъжица сол, 1 ч. лъжица захар, 1 ч. лъжица оцет, 1 с. лъжица олио, 1 с.лъжица свинска мас. Оставяме да втаса на топло.
След като е готово втасало тестото го разделяме на една голяма и две средни топки. От голямата топка правим 16 броя кифлички, от едната средна топка изработваме ролца и плетеница, а другата средна топка я оставяме за средата на питката. Разточваме голямата топка в кръг до дебелина 4 мм върху набрашнена повърхност.
Намазваме обилно със свинска мас разточената кора, след което я разделяме на 16 равни триъгълници. От тях правим кифличките, като ги навиваме от дългата към късата страна. Готовите кифлички ги нареждаме в края на тавата на равни разстояния.
Първата средна топка я разделяме на две половини. От едната половина разточваме ленти с дължина около 6 см. и ширина 1. 5 см, като от тях правим навитите ролца. След като са готови ги поставяме в празните пространства около кифличките. Плетеницата я правим от другата половина на тестото, като я оформяме от два дълги фитила - преплетени. Оставяме и малко тесто за една розичка.
Другата средна топка я оформяме добре и я поставяме в средата на тавата, като увиваме около нея плетеницата. Розичката и двете листенца ги слагаме, там където плетеницата се засича. След като питката е вече наредена я оставяме да довтаса.
През това време омесваме малко тесто с брашно, сол и вода, с което правим чепка грозде с лозови листа, по случай празника Трифон Зарезан. Втасалата питка я намазваме с 1 бр. жълтък, 1 ч. лъжица олио и 1 с. лъжица прясно мляко. След което нареждаме чепката грозде с листата. Печем питката в слабо загрята фурна на 200 градуса.
Коментари