Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сачове»Комбиниран сач за Трифон Зарезан

Комбиниран сач за Трифон Зарезан

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5284k1k2k5
Комбиниран сач за Трифон Зарезан
Снимка: Величка Щърбанова
1 / 5
15/02/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
5
"Домашната питка и хубавото вино към този комбиниран час за празника са извън кадър, но са от важност на трапезата на Трифон Зарезан! Наздраве!"

Необходими Продукти

  • свинско контарафиле - 600 г
  • пилешко филе - 600 г
  • кебапчета - 5 бр. (смес Стара планина)
  • карначе - 600 г (Стара планина)
  • лук - 2 глави
  • гъби - 250 г пресни
  • картофи - 3 бр.
  • моркови - 2 бр.
  • броколи - 150 г (замразени)
  • домати - 1 бр.
  • моцарела - 125 г
  • бурата - 125 г
  • краве масло - 30 г
  • олио - 3 с.л.
  • за марината на месото
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • чубрица
  • соев сос
  • червено вино - 30 мл
  • олио - 50 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В повечето заведения ястията в сач с много съставки предварително се готвят на тиган и чак тогава се прехвърлят в глинения съд. Готвенето в сач изисква повече технологично време, но пък вкусът на ястието е несравним и на трапезата изглежда доста атрактивно.

Именно готвенето директно в сач искам да презентирам.

Подготовката за употреба на сача е абсолютно задължителна(в нета има много инфо), но аз ще акцентирам по-конкретно на готвенето в него на котлон. Имайте предвид, че новите керамични и индукционни котлони не са подходящи!

Добре е месата да бъдат предварително нарязани и мариновани за поне 2-3 часа.

За тази цел си направете марината от сол черен и червен пипер, чубрица, соев сос, червено вино и олио в една купичка. Разбъркайте съставките добре.

Свинското контрафиле нарежете на тънки филийки с дебелина до 1 см.

Пилешкото филе може да е на парчета с малко по-голяма дебелина.

Намажете добре месата с марината и ги оставете (не в хладилник! ) да се овкусят.

Карначето нарежете на по-малки парчета, навийте на спирала и забодете всяко с клечка за зъби.Намазнете ги с олио добре.

Кебапчетата също трябва да намазните предварително добре, за да не залепнат на сача.

Обелете картофите и ги сложете в подсолена вода да се сварят. Не трябва да се преваряват! Като изстинат нарежете на половинки.

Подгответе замразеното броколи в една купичка. То трябва да се задуши за 2-3 мин в микровълновата в самия край на готвенето на сача.

Сложете студения сач върху студен котлон(плоча) и включете да загрява. Знайте че това ще отнеме доста време!

Докато чакате, подгответе зеленчуците.

Обелете лука и го нарежете на дебели полумесеци.

Гъбите измийте под течаща вода и нарежете заедно с пънчетата на четвъртинки.

Морковите, обелете, разрежете всеки по дължина и после на (не много дебели) полумесеци.

Когато сачът е много добре загрят, сложете масло и олио. Имайте предвид че, когато се готви на котлон, глинения съд е най-много загрят в центъра, а по края не чак толкова много.

Изпържете най-напред карначатата и кебапчетата. Използвайте дървена щипка и шпатула. Отделете ги от сача.

Поставете свинското месо да се готви в средата на сача. Като се позачерви от едната страна, обърнете и на другата. Когато е вече сготвено, преместете от центъра в краищата на съда.

След свинското идва ред на пилешкото. Гответе винаги в центъра на сача! Когато и пилешкото е стотвено, преместете парчетата месо в краищата, в кръг - така центърът на сача е освободен за морковите.

Морковите гответе, но оставете една идея по-твърди. Прехвърлете и тях в края на сача.

В средата на глинения съд сложете нарязаните на четвъртинки гъби. Когато се позапържат и омекнат, добавете и лука към тях. След като и той поомекне леко, идва моментът, в който да смесите месото и зеленчуците да се доготвят заедно. Изсипете и останалата марината от месото. Бъркайте от време на време.

Прибавете варените картофи, кебапчетата и карначетата десет минути преди да махнете сача от котлона. Разпределете ги в съда преди сервиране. В самия край на готвенето добавете розичките броколи към ястието, да се овкусят добре, и също ги разпределете, както ви харесва.

В самия център на сача сложете топката бурата, а моцарелата настържете на едро ренде отгоре. Буратата ще се разстопи и ще предаде на сосчето плътност и вкус.

Спрете котлона.

Декорирайте вашия комбиниран сач с резени домат, поставете на стойка или дървена дъска и сервирайте веднага, още готвещ се!

Домашната питка и хубавото вино към комбиниран сач за Трифон Зарезан са извън кадър, но са от важност на трапезата на празника.

Наздраве!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: