Начин на приготвяне
Нарежете лука на дребно, смачкайте чесъна и ги запържете в загрято олио. Пуснете и измития ориз за 2-3 мин. Разбъркайте и добавете картофите и моркова, нарязани на кубчета. През това време също на кубчета нарежете тиквичките и обеления патладжан. Прибавете ги, както и червената чушка.
Малко след това прибавете нарязаните на дребно обелени домати. Поръсете с една супена лъжица червен пипер и се залейте с топла вода. Подправете с подправки, разбъркайте и прехвърлете в тава около 30 см широка. Загрейте фурната и сложете мусаката да се готви на 200 градуса за 20-30 минути.
През това време направете бешамел: Загрейте малко олио в касерола на огъня. Сипете брашното, разбъркайте да се запържи за кратко и залейте със студено прясно мляко.
Бъркайте, за да не стане на топчета. Щом се посгъсти, подправете с чаена лъжичка зеленчукова подправка и оттеглете от огъня.
Разбийте трите яйца с вилица и ги прибавете при непрекъснато бъркане към млечния сос. Извадете мусаката от фурната и залейте с бешамеловия сос.
Върнете тавата обратно във фурната и запечете още 20 минути. Оставете да престои 10-на минути преди да срежете. Сервирайте със солидна лъжица кисело мляко.