Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Дърпана баница с вода

Дърпана баница с вода

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k23
Дърпана баница с вода5 / 5
16/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.
Порции
8
"P.S. Ако спазвате дума по дума, стъпка по стъпка и вложите малко търпение и любов, гарантирам за чудно мека и много вкусна баница. Опитайте, споделете и коментирайте!"

Необходими Продукти

  • брашно - 800 г
  • сол - 1 с.л. равна
  • вода - 400 мл топла
  • сирене - 300 г за поръсване между листите
  • олио - 300 мл (мас, масло) за намазване на листите
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесете меко тесто от продуктите за него изписани по-горе. Месите непрекъснато около 10-15 минути докато: като разрежете с нож тестото, вътре в него да са се образували мехурчета с въздух, това е сигналът, че тестото ви е готово, завийте с кърпа за 10 минути, за да се отпусне. От тестото разрежете и оформете кръгли 30 топчета, наредете ги върху набрашнен плот и отново завийте с кърпа за 20 минути.

През това време натрошете сиренето, то може да бъде повече (по вкус) но не и по-малко. Нагрейте олиото в широк тиган за малко (да можете да потапяте пръста си) или съответната мазнина, която сте избрали, тя също може да бъде повече, но не и по-малко.

Намажете тавата, в която ще печете баницата, с малко твърда мазнина (мас, масло). Потопете няколко топчета в тигана с мазнината (колкото събира). Овалвате топче в мазнината, с палец правите лека вдлъбнатина (като лъжица) загребвате малко мазнина в нея, и започвате с пръстите на двете ръце да разтегляте в кръг топчето, докато получите лист с размера на тавата (много тънък, почти прозрачен), положете листа в тавата.

По този начин процедирате с всички топчета, като ги поставяте един върху друг получените листа а между тях поръсвате по малко мазнина и сирене така че да ви стигнат продуктите за баницата. Върху последния лист поръсвате само от мазнината.

Оформете баницата за печене като, с пръсти разтягате краищата на баницата за да се разшири диаметъра и. Подвийте краищата и отдолу под нея, леко с върха на пръстите натиснете на няколко места баницата, за да се получат леки вдлъбнатини и поръсете равномерно останалата ви мазнина. Поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна, като 20 минути след поставянето и намалете градусите на 180.

Когато баницата ви добие желания от вас цвят отгоре, поставете алуминиево фолио за да не прегаря повече. След около 45-50 минути печене, извадете баницата от фурната, напръскайте с пръсти с малко вода, за да стане по мека коричката и завийте с фолиото и кърпата заедно, за да се задуши и стане по-мека. След 10 минутен престой отвийте и разрежете баницата на желаните от вас парчета. Сервирайте!

P.S. Ако спазвате дума по дума, стъпка по стъпка и вложите малко търпение и любов, гарантирам за чудно мека и много вкусна баница. Опитайте, споделете и коментирайте!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: