Начин на приготвяне
В мазнина задушете наситнения лук, праз и чесън до прозрачност. Прибавете и настъргания морков. Към зеленчуците добавете и каймата да се пържи до получаване на трохи. Към сместа прибавете и почистения и измит ориз и долейте с чаша бульон.
След като се изпари водата свалете от котлона и добавете пресния домат на ситно и овкусете със солта, червения и черния пипер, поръсете с джоджен и копър /от мама знам, че задължително в плънката на лозовите сарми се слага джоджен/.
Навийте сармичките и подредете плътно в тава, отгоре наредете няколко листа, долейте с останалия бульон, за да се покрият, затиснете ги с чиния, похлупете с капак и печете около час или до готовност.
Поднесете със следния сос: Към киселото мляко прибавете счукания със сол чесън, добавете орехите и разбъркайте. Сипете към соса и 1-2 с.л. от бульона, където са се пекли сармичките.
Коментари