Начин на приготвяне
В Полша за мързеливите домакини, а и за удобство, продават готова макова смес. За съжаление, тук в България такова нещо все още не съм виждала в магазините. Което от една страна е хубаво, тъй като няма нищо по-хубаво от домашно приготвената храна.
Както при повечето рецепти и тук можете да варирате според вкусовите си предпочитания - да подсладите повечко, да сложите любимите си сушени плодове и ядки... или пък да заложите на опияняващия вкус на мака.
Но да обясня как се приготвя маковата смес. Макът се залива с вода и се оставя цяла нощ. На следващия ден го сваряваме до омекване, отцеждаме и смиламе в блендер 3 пъти. (Може да смелите мака предварително в кафемелачка, но си отнема време).
Към мака прибавяме меда, разбъркваме и проверяваме дали ни допада на сладост, може да си доподсладите. Добавяме бадемовото масло, разтопеното масло, портокаловия сок, нарязаните сушени плодове и разбъркваме добре. И нашата макова смес е готова.
Пристъпваме към полския традиционен сладкиш - маковец. Признавам, рецептата не е за традиционен маковец, но всяка рецепта преминава през кулинарен тунинг - този сладкиш е по-лесен от трудоемкия маковец, но по нищо не отстъпва на оригинала.
Ето и рецептата:
Жълтъците се отделят от белтъците. Ябълките се обелват и настъргват и се прибавят към готовата макова смес. Добавят се също така нарязаните ядки, бакпулверът, пшеничното нишесте и жълтъците на яйцата. Разбърква се много добре. Белтъците се разбиват на твърда пяна и много внимателно се прибавят към маковата смес. Деликатно се разбърква.
Готовото тесто се изсипва в тава, застлана с хартия за печене, леко намазнена. Пече се около 60 минути на 180 градуса - до суха клечка.
Готовия изстинал маковец гарнирайте с шоколадова глазура.