Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Яхнии»Пилешката яхния от рецептите на мама

Пилешката яхния от рецептите на мама

PetiaPetia
Новак
165562
Пилешката яхния от рецептите на мама
Снимка: Petia
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Сто рецепти за яхния опитахме, но докато не извадихме стария тефтер на мама и не сготвихме яхнията по нейната рецепта, нищо не ни се услади"

Необходими Продукти

  • пилешко месо - 1 цяло пиле или части от него - бутчета, крилца или бяло месо
  • домати - около 1/2 буркан
  • чесън - 5 - 6 скилидки
  • червен пипер
  • брашно
  • олио
  • сол
  • черен пипер
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разфасоваме месото на порции и го слагаме в тенджера с вода. Месото трябва да бъде покрито с вода.

Добавяме малко сол и го оставяме да се вари. Ако пилете не е тлъсто може да се добави и олио. Когато месото поомекне отстраняваме тенджерата от котлона.

В друг съд сипваме доматите и оставяме да поизври течността. Внимаваме да не кипне, след което прибавяме около 1-1. 5 с. л. брашно, за да се сгъсти малко. Добавяме червения и черния пипер. Добавяме и чесъна, нарязан на дребно. Оставяме да поври, за да може брашното да мине необходимата термична обработка /да не остане сурово/.

Така приготвеният доматен сос се прибавя към пилето и се оставя още 10-тина минути да поври. Ако пилето е залято с повече вода, за да не е рядка яхнията, може да се добави още малко брашно.

Готовото ястие се отстранява от котлона и се добавя ситно нарязан магданоз. Когато нямам свеж магданоз, използвам замразен от фризера или сух.

Вкъщи уважаваме чесъна, затова отделно се счуква чесън, подправен със сол, олио и оцет. Така получената кашичка се добавя от всеки, според вкуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: