Начин на приготвяне
Изчистете рибата от вътрешностите, отстранете главите и опашките, нарежете на шайби и измийте добре.
Залейте със студена вода и оставете така да се изкисне за около 3-4 часа. През това време два-три пъти изхвърлете водата и сменете с чиста вода.
Извадете рибата в тавичка, посолете обилно със сол и оставете да престои 24 часа. Отцедете рибата от соления сок и прехвърлете в друга чиста тавичка. Залейте обилно с бял оцет и оставете да престои 12 часа.
Измийте рибните шайби през гевгир и ги оставете добре да се отцедят. Загрейте добре на котлона една чаша олио и го оставете да изстине.
Всяко парче риба, едно по едно, потопете в изстиналото олио и подредете плътно в бурканчета. Между тях пуснете по 10-на зърна черен пипер, по 3-4 зърна бахар и по 2 дафинови листа. Ако желаете, можете да сложите и по 1 скилидка чесън, срязана на две.
Допълнете бурканчетата с останалото олио, за да няма въздух. Бурканите затворете с капачка. Не се стерилизират.
Приберете в хладилник. След 10-тина дни вашата маринована рибка е готова за консумация.
Маринованата замразена скумрия е готова.
Коментари