Испански хляб със зелени и черни маслини

Испански хляб със зелени и черни маслини

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k
8k
3k
4k
1
22/02/2017
"По ароматът, който се носи от кухнята, ще познаете, че днес приготвяме Испански хляб с маслини"
Приготвяне25 мин.
Готвене50 мин.
Общо75 мин.
Порции1
Сготви+1 точка
15 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо716
  • Преглеждания за месеца5
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена15

Необходими Съставки

  • маслини, - 100 г нарязани (зелени без костилка)
  • маслини - 100 г нарязани (черни без костилка)
  • брашно - 500 г бяло
  • сол - 1 ч.л.
  • чесън - 1/2 ч.л. на прах
  • розмарин - 1 ч.л. сух
  • чили - 1 1/2 ч.л. люспи
  • мащерка - щипка
  • вода - 360 мл на стайна температура
  • мая - 2 1/2 ч.л. суха
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 240 градуса; Чугунена тенджера; Работи се с лъжица, може и с миксер с дебелите бъркалки.

В купата на миксера се смесват брашното, солта, чесън на прах, розмарин, чили пипер и мащерката. Маята се разтваря предварително в 120 мл вода и се добавя към сухата смес, разбърква се с дебелите бъркалки и се добавя и другата част на водата.

Омесва се тесто докато се смесят съставките и се прибавят и маслините. Разбърква се отново докато се смесят, тестото се изважда и поставя в леко намаслена купа да втасва, като отгоре се полива с тъничка струйка зехтин. Покрива се с фолио за около 1-1.5 ч.

След като е втасало тестото се изважда и поставя върху набрашнен плот, отгоре също се набрашнява, защото то е силно лепкаво, не се измесва, а се навива леко с набрашнени длани на руло, оформя се топка, която се поставя върху кърпа поръсена обилно с царевично брашно. Покрива се и се оставя да втаса за около 40 мин. Ще увеличи двойно обема си.

Междувременно се загрява фурната заедно с чугунената тенджера с капак на 230-240 градуса за около 30 мин. След второто втасване тестото се поставя в нагорещената тенджера, при поставянето му то трябва да изсъска от горещината, появяват се мехури, които се пукат бързо с ръка, покрива се с капак и се пече на 230 градуса за около 30 мин. и след това без капак на 200 градуса за около 15-20 мин.

Когато е готово се изважда веднага върху решетка и може да се нареже едва след 2 часа, да е напълно изстинал хлябът.

Рейтинг

5 11
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар