Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пита Маргарита

Пита Маргарита

Таня ЛевеноваТаня Левенова
Готвач
2343k6793k3
Пита Маргарита
Снимка: Таня Левенова
7 / 8
22/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Няма спор, ще трябва да се постараете, но резултатът определено ще надмине всичкити ви очаквания"

Необходими Продукти

  • брашно - около1 кг
  • яйца - 1 бр + 2 белтъка
  • мая - 20 г
  • вода - 200 мл
  • прясно мляко - 250 мл
  • сол - 1 равна с.л
  • захар - 1 равна с.л
  • олио - 5 с.л
  • сирене - 200 г
  • за намазване на питата
  • жълтъци - 2 бр.
  • олио - 1 ч.л.
  • прясно мляко - 1 ч.л.
  • семена - за поръсване на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Омесва се средно меко тесто и се оставя да втасва, покрито с найлон, на топло за около 30 мин. След като тестото е втасало, то се разделя на 28 малки топки. Всяка топка се разточва на елипса, като се ръси по малко брашно при нужда.

Кората се намазва с олио и се поръсва със сирене. Завива се на руло, което се разрязва напречно на две по средата. Получените рулца се редят с разреза към тавата/32см/ като на

първият ред едно до друго околовръст се подреждат 22 бр. рулца.

На вторият ред те са 20 бр, като се редят между тези от първият ред. След това се подрежда и третият ред, между рулцата от вторият ред, като рулцата вече са 14 бр. За средата се оформя топче, разтеглено и намазано с олио и сирене преди това.

Така оформената пита Маргарита се оставя отново да втасва, покрита и на топло за около 25 мин. След това тя се намазва с четка, потопена в разбитите жълтък, олио и мляко. Поръсва се със семената и се поставя във фурната за печене.

Фурната се включва на 180г и питката се изпича за около 40 мин. След като е готова питката, се покрива с кърпа за 10-ина мин, която се ръси с малко вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: