Домашен кашкавал

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k32
Домашен кашкавал
Снимка: Vannq88
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
150 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
180 мин.
"По хубаво от домашното няма, затова днес ще ви покажем как да си направите домашен кашкавал вместо купувате боклуци пълни със сухо мляко и съставки с неизвестен произход"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 4 л
  • сол - 4 с.л.
  • мая - 15 капки за сирене
  • лимонена киселина - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете прясното мляко в съд на котлона да кипне и сложете солта.

Разбъркайте и оставете да се вари 5 минути.

След това добавете 15 капки мая за сирене, разбъркайте и оставете да ври още 10 минути.

Накрая добавете лимонената киселина и оставете да къкри за още 15 минути.

Още докато сместа е топла я изсипете в тензух и хубаво я притиснете.

Оставете така за 2 часа, след което преместете в хладилник.

Домашният кашкавал е готов за консумация след 2 дена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
520
418
38
25
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Здравейте. Правя кашкавал без маята, само с лимонтозу, и става чудесен.
Въпроса ми е, защо се добавя И мая? Другото, което е.. на самото шишенце пише, че млякото трябва да изстине до 35-38 градуса, за да се добави маята. А тук пише, че се слага във врящото мляко.. Няма ли да се деактивира така маята и всъщност кашкавала се получава само благодарение на лимонтозуто, което го пресича?
Въпросът ми е към по- вещите майстори на млечното изделие. Благодаря.
05.01.2021 15:15
11
4
Anatolia Pavlova
Anatolia Pavlova
Здравейте. Имам въпрос към Стефка. Каква мая ползвате течна или на прах? В рецепта сте написали 15 с.л мая ? Така ли е? Благодаря.
12.06.2019 16:26
4
1
1
Покажи всички подкоментари
Kostodinka Kostodinova
Kostodinka Kostodinova
От козе мляко дали ще стане?
31.05.2018 20:15
4
4
1
Покажи всички подкоментари
Mona Linova
Mona Linova
Много е вкусен :) Всички го харесаха
04.05.2018 11:43
6
1
майката на боби
майката на боби
много е гаден синът ми повърна
10.01.2016 19:54
22
36
хохи
хохи
гооооооо
10.01.2016 19:52
6
2
Поли
Поли
Направих от 4л мляко,625гр кашкавал. Но защо маслеността остана в суроватката- жълта и маслена, а кашкавала стана бял? Дайте съвет?
29.11.2015 18:54
58
7
Ралица
Ралица
Здравейте , да споделя и аз какво ми се получи. Първият път ми се получи перфектно ,но втория не .После на третия път бях сложила две тенджери едновременно на печката и еднато се получи отново перфектно ,но другато мляко не . И в крайна сметка разбрах че трябва много добре да ври млякото като се слага лимонтузуто ,защото ако не е така колкото и лимонтузута да сложиш не се пресича както трябва . А кашкавала иначе стана страхотен.
22.05.2015 19:02
27
6
Георги
Георги
Кашкавала стана уникален.
Евала за рецептата.
24.01.2015 11:59
14
5
1
Покажи всички подкоментари
Лиляна
Лиляна
Спазих рецептата точно и се получи прекрасен на вкус кашкавал
03.11.2014 18:38
7
3
шани
шани
нищо не става,не се пресича млякото ми с лимонената киселина,сложих този път 2 пакета и пак нищо
13.07.2014 14:54
20
3
Шани
Шани
добре на мен защо не ми се пресече с лимон тозуто?
10.07.2014 21:32
20
8
Пипилота
Пипилота
Опитах рецептата и стана истински кашкавал....и то поне 400гр,мерси!
15.12.2013 16:29
13
5
фен на кашкавала
фен на кашкавала
рецептата на Милен е точната, мая за сирене се слага в сиренето, а кашкавала само с лимонена киселина
06.10.2013 18:49
29
7
Тиана
Тиана
А дали ще стане с козе мляко?
09.07.2013 12:36
1
Покажи всички подкоментари
Буболечка
Буболечка
Няма никакъв смисъл от маята като се пресича с лимонена киселина. Това, което правим в домашни условия е пресована извара. Кашкавал се прави наистина с мая, но после се меси.
09.07.2013 07:40
19
4
Милен
Милен
Може ли някой да ми обясни,защо се слага мая,след като става и без нея?
26.06.2013 22:55
8
1
Милен
Милен
Аз правя така кашкавал:
Прецеждаме млякото през тензух.
5л мляко
1 пакетче лимонена киселина
5 препълнени супени лъжици сол-може и 6.
Млякото го завираме.Отдръпваме и добавяме солта и лим.киселина.Връщаме го на огъня и го варим 5 мин.като разбъркваме леко.После се прецежда в тензух
и го притискаме.Количеството е:силно изцедено 0.650кг,по-слабо 0.750кг.Готов е за консумация след 12ч.
17.06.2013 17:36
24
1
Мърльо
Мърльо
Рецептата е трагедия от 4 л. мляко излиза около 200-300 г. кашкавал , просто не си хабете продуктите и времето
31.05.2013 16:05
4
7
1
Покажи всички подкоментари
tiitibg
tiitibg
Много Ви благодаря за бързият отговор :) в интерес на истината по-добре е да си направя повечко :) и без това много обичам да си го хапвам ! Лек и успешен ден !
16.04.2012 21:51
6
1