Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Арабски питки»Арабски питки на скара

Арабски питки на скара

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k31
Арабски питки на скара1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12 бр.
"Докато си приготвяте тези ароматни арабски питки, ще имате време да решите с какво точно да ги гарнирате!"

Необходими Продукти

  • мая - 1 пакетче суха
  • захар - 1 - 2 щипки
  • вода - 1 ч.ч. хладка
  • брашно - 4 и 1/2 ч.ч бяло
  • сол - 2 ч.л.
  • зехтин - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете мята в 1/2 от топличката вода заедно с 1 с.л. от брашното и захарта. Добре разбъркайте и оставете за 20 минути, за да се активизира маята.

След това към нея добавете останалата вода, солта, зехтина и 1/2 от пресятото брашно. Бъркайте с лъжица в една посока до хомогенизиране.

Добавете останалото брашно и замесете тестото. Леко го намазнете и покрийте с алуминиево фолио, след което увийте купата с кърпа. Оставете да втаса, докато увеличи двойно обема си.

Премесва се и пак се оставя по същия начин да втаса втори път. След това леко набрашнете ръци и го разделете на 12 еднакви топки. От тях оформете овални и плоски питки с диаметър около 20 см и дебелина около 5 мм.

Изпечете питките върху незалепваща плоска скара, сач или тиган с дебело дъно, като намазнявате леко преди всяка питка.

Печенето трае около 15-20 секунди от първата страна, а от втората - към минута. Обърнете пак от първоначалната страна и така до готовност. Всяка питка се пече около 3 минути.

Изпечените арабски питки може да намажете с масло по желание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
511
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Емилия
Емилия
Тези питки са чудесни. Ако използвате пълнозърнесто брашно ще станат още по-вкусни. Те са за Арапите средство за захващане на храната, както не използват вилици, ами ядат с ръце(дясната ръка). Прегъват питката като лъжица и така си взимат храната...
22.12.2014 01:36
2
Любомир
Любомир
Невероятни са! Препоръчвам на всеки да ги опита.
19.10.2012 19:10
2