Начин на приготвяне
Разтворете мята в 1/2 от топличката вода заедно с 1 с.л. от брашното и захарта. Добре разбъркайте и оставете за 20 минути, за да се активизира маята.
След това към нея добавете останалата вода, солта, зехтина и 1/2 от пресятото брашно. Бъркайте с лъжица в една посока до хомогенизиране.
Добавете останалото брашно и замесете тестото. Леко го намазнете и покрийте с алуминиево фолио, след което увийте купата с кърпа. Оставете да втаса, докато увеличи двойно обема си.
Премесва се и пак се оставя по същия начин да втаса втори път. След това леко набрашнете ръци и го разделете на 12 еднакви топки. От тях оформете овални и плоски питки с диаметър около 20 см и дебелина около 5 мм.
Изпечете питките върху незалепваща плоска скара, сач или тиган с дебело дъно, като намазнявате леко преди всяка питка.
Печенето трае около 15-20 секунди от първата страна, а от втората - към минута. Обърнете пак от първоначалната страна и така до готовност. Всяка питка се пече около 3 минути.
Изпечените арабски питки може да намажете с масло по желание.
Коментари