Начин на приготвяне
Изчистваме и измиваме добре кокошката. След това я сваряваме заедно с дреболиите за 1 час.
Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в половината масло. Добавяме и ситно нарязаните дреболии, 1 ч.ч. ориз и доливаме с вода. Варим, докато оризът набъбне. След това овкусяваме със сол, черен пипер и джоджен.
С така приготвената плънка напълваме кокошката и я зашиваме много добре с конец.
С останалия ориз, каймата и подправките правим сармички, които завиваме в зелеви листа.
Взимаме гювеч и на дъното му слагаме ситно нарязано зеле, а върху него с гърба надолу - напълнената кокошка. Около нея нареждаме сармичките, а върху тях слагаме нарязаните пушени гърди.
Отгоре слагаме останалото масло и цели зелеви листа. Доливаме по 1 ч.ч. вода и зелев сок. Слагаме капака и задушаваме в умерена фурна около 3 часа.