Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Мекици»Домашни мекици със свинска мас

Домашни мекици със свинска мас

АндрианаАндриана
Новак
3112253
Домашни мекици със свинска мас2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"От баба го знаем - най-сочните и пухкави мекички се правят с мас, това е тайната им"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • сода - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • свинка мас
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тава пресяваме брашното и оформяме дупка в средата.

В кофичката кисело мляко добавяме солта, захарта и содата за хляб. Разбъркваме и изчакваме да шупне. Изсипваме го в кладенчето на брашното и започваме да бъркаме.

Постепенно започваме да месим. Трябва да се образува хубаво лепкаво тесто. Оставяме го да втаса за около 30 мин.

След като е втасало, с хубаво намазнени ръце оформяме малки топчета.

В тенджерка или в тиган слагаме свинска мас - вие преценете колко ще е достатъчна, защото зависи и от съда, в който ще пържите. Оставаме я да се разтопи и загрее.

Вземаме по едно топче тесто и разстиламе в ръцете, докато се получи тънък пласт тесто. Поставяме в съда и пържим. И така до свършването на топчетата тесто.

Ако не желаете да се цапате и да бъде толкова мазно, може да добавите малко брашно да направите топченцата и да ги разточите.

Брашното ще ви улесни и така тестото няма да залепва по точилката.

И в двата варианта ще получите хубави пухкави мекички.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: