Начин на приготвяне
В тава пресяваме брашното и оформяме дупка в средата.
В кофичката кисело мляко добавяме солта, захарта и содата за хляб. Разбъркваме и изчакваме да шупне. Изсипваме го в кладенчето на брашното и започваме да бъркаме.
Постепенно започваме да месим. Трябва да се образува хубаво лепкаво тесто. Оставяме го да втаса за около 30 мин.
След като е втасало, с хубаво намазнени ръце оформяме малки топчета.
В тенджерка или в тиган слагаме свинска мас - вие преценете колко ще е достатъчна, защото зависи и от съда, в който ще пържите. Оставаме я да се разтопи и загрее.
Вземаме по едно топче тесто и разстиламе в ръцете, докато се получи тънък пласт тесто. Поставяме в съда и пържим. И така до свършването на топчетата тесто.
Ако не желаете да се цапате и да бъде толкова мазно, може да добавите малко брашно да направите топченцата и да ги разточите.
Брашното ще ви улесни и така тестото няма да залепва по точилката.
И в двата варианта ще получите хубави пухкави мекички.