Начин на приготвяне
Смесете трите вида брашно.
Разбъркайте 150 г квас, 150 г от общото количество брашно и 150 мл вода на гладка хомогенна смес и я покрийте с кърпа. Оставете я на стайна температура цяла нощ.
На следващия ден се заемаме със замесването на тестото.
Към сместа постепенно прибавяме останалото количество вода, солта, част от брашното, зехтина и мащерката. Замесваме меко тесто, като постепенно добавяме от брашното. Готовото тесто оставяме в намаслена купа, покрита с кърпа да почина 1-2 часа.
Наръсете плота, върху който ще месим хляба, с брашно. Извадете тестото и леко го разстелете с ръце и го сгънете. Оформете го на топка и го оставете за десетина минути да почине. Повтаряме същото сгъване още веднъж и отново оставяме да почине.
През това време нарязваме сиренето на кубчета, овалваме в шарена сол от всички страни.
Отново разстиламе с ръка тестото на плота и разпределете кубчетата сирене равномерно по повърхността му. Навиваме на руло. Прищипваме краищата с пръсти, за да предотвратите изтичане на сиренето по време на печенето.
Слагаме го в тавичката, предварително застлана с хартия за печене, покриваме с кърпа и го оставяме да втасва около 2 часа.
След като тестото почти удвои размера си, го поръсваме с шарена сол и го слагаме да се пече в предварително загрята на 220 градуса фурна за 10 минути, след което намаляваме температурата на 190 градуса и печем още 30 минути.
Хлябът трябва да се охлади върху решетка.