Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хляб с квас и сирене

Хляб с квас и сирене

Елена СтойчовскаЕлена Стойчовска
Помощник Готвач
1878143024921
Хляб с квас и сирене
Снимка: Елена Стойчовска
1 / 3
01/03/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Уникален хляб с домашен квас и три вида брашно - приготвихме го специално за най-верните си почитатели"

Необходими Продукти

  • бяло брашно - 250 г
  • лимец - 150 г фин
  • ръжено брашно - 100 г фино
  • вода - 300 мл
  • квас - 150 г активен
  • сол - 7 г
  • зехтин - 1 1/2 с.л.
  • мащерка - щипка суха
  • сирене - 160 г твърдо, нарязано на кубчета
  • шарена сол - няколко лъжички
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете трите вида брашно.

Разбъркайте 150 г квас, 150 г от общото количество брашно и 150 мл вода на гладка хомогенна смес и я покрийте с кърпа. Оставете я на стайна температура цяла нощ.

На следващия ден се заемаме със замесването на тестото.

Към сместа постепенно прибавяме останалото количество вода, солта, част от брашното, зехтина и мащерката. Замесваме меко тесто, като постепенно добавяме от брашното. Готовото тесто оставяме в намаслена купа, покрита с кърпа да почина 1-2 часа.

Наръсете плота, върху който ще месим хляба, с брашно. Извадете тестото и леко го разстелете с ръце и го сгънете. Оформете го на топка и го оставете за десетина минути да почине. Повтаряме същото сгъване още веднъж и отново оставяме да почине.

През това време нарязваме сиренето на кубчета, овалваме в шарена сол от всички страни.

Отново разстиламе с ръка тестото на плота и разпределете кубчетата сирене равномерно по повърхността му. Навиваме на руло. Прищипваме краищата с пръсти, за да предотвратите изтичане на сиренето по време на печенето.

Слагаме го в тавичката, предварително застлана с хартия за печене, покриваме с кърпа и го оставяме да втасва около 2 часа.

След като тестото почти удвои размера си, го поръсваме с шарена сол и го слагаме да се пече в предварително загрята на 220 градуса фурна за 10 минути, след което намаляваме температурата на 190 градуса и печем още 30 минути.

Хлябът трябва да се охлади върху решетка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: