Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хляб с квас и сирене

Хляб с квас и сирене

редакция:
Елена СтойчовскаЕлена Стойчовска
Помощник Готвач
1878253021
Хляб с квас и сирене
Снимка: Елена Стойчовска
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Уникален хляб с домашен квас и три вида брашно - приготвихме го специално за най-верните си почитатели."

Необходими Продукти

  • бяло брашно - 250 г
  • лимец - 150 г фин
  • ръжено брашно - 100 г фино
  • вода - 300 мл
  • квас - 150 г активен
  • сол - 7 г
  • зехтин - 1 1/2 с.л.
  • мащерка - щипка суха
  • сирене - 160 г твърдо, нарязано на кубчета
  • шарена сол - няколко лъжички
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете трите вида брашно.

Разбъркайте 150 г квас, 150 г от общото количество брашно и 150 мл вода на гладка хомогенна смес и я покрийте с кърпа. Оставете я на стайна температура цяла нощ.

На следващия ден се заемаме със замесването на тестото.

Към сместа постепенно прибавяме останалото количество вода, солта, част от брашното, зехтина и мащерката. Замесваме меко тесто, като постепенно добавяме от брашното. Готовото тесто оставяме в намаслена купа, покрита с кърпа да почина 1-2 часа.

Наръсете плота, върху който ще месим хляба, с брашно. Извадете тестото и леко го разстелете с ръце и го сгънете. Оформете го на топка и го оставете за десетина минути да почине. Повтаряме същото сгъване още веднъж и отново оставяме да почине.

През това време нарязваме сиренето на кубчета, овалваме в шарена сол от всички страни.

Отново разстиламе с ръка тестото на плота и разпределете кубчетата сирене равномерно по повърхността му. Навиваме на руло. Прищипваме краищата с пръсти, за да предотвратите изтичане на сиренето по време на печенето.

Слагаме го в тавичката, предварително застлана с хартия за печене, покриваме с кърпа и го оставяме да втасва около 2 часа.

След като тестото почти удвои размера си, го поръсваме с шарена сол и го слагаме да се пече в предварително загрята на 220 градуса фурна за 10 минути, след което намаляваме температурата на 190 градуса и печем още 30 минути.

Хлябът трябва да се охлади върху решетка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Прекрасна рецепта! Само бих добавила, че взависимост от силата на кваса, може да се наложи много повече да почакаме за крайното втасване на хлаба. При силен квас (отглеждан дълго време) може и да са са достатъчни 2 часа. При сравнително млад квас е нужно повече време и е хубаво да се направи ретардация преди печенето.
27.01.2025 01:06