Начин на приготвяне
Направете квас, като натрошите маята в топлата вода, добавете 1 ч.л. захар и 1 ч.л. брашно и го оставете да надигне.
Пресейте 500 г брашно в тава, направете кладенче и сипете в него кваса и зехтина. Отстрани по брашното поръсете една чаена лъжичка сол. Омесете меко тесто, като добавите още малко брашно. Сложете тестото в намаслена с олио купа, покрийте с найлоново фолио и оставете да втаса, докато удвои обема си.
Тестото разделете на шест топчета. Върху набрашнен плот всяко топче разточете на малка елипса с дебелина 1 см. Нанесете върху всяка елипса по една лъжичка майонеза, а върху нея размажете по една лъжичка домашна лютеница /едросмляна/. Подредете ги в тавата от фурната, като преди това дъното намажете с краве масло.
Оформете елипсите като цървулки. За да изглеждат още по-автентични, аз ги съших със спагети, които ми послужиха като конец. Преди това сварих няколко в малко вода. Прищипете спагетите с малка част от тестото, все едно, че е прошнуровано. Другият вариант е, ако прободете с острието на ножа малки дупки, през тях да прокарате конеца. Пълнежът в цървулите може да бъде по желание.
Тези са пълни с нарязани на кубчета шунка, колбас, кренвирш, нарязани гъби от консерва и тънки резенчета домат. Накрая се поръсват с настърган кашкавал. Ако не ви се занимава с всичко това, просто си изпечете пица.
Предварително загрейте фурната и печете цървулките на 200 градуса, докато се зачервят.
А, нашенското, българското си е хубаво, дори и по цървули!
Коментари