Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Празнична питка със сирене

Празнична питка със сирене

Yana G.Yana G.
Готвач
1786522457503
Празнична питка със сирене3 / 3
03/03/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10 парчета
"За всеки празник, за всеки специален повод - пригответе тази страхотна пита със сусам"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • мая - 1 кубче
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • масло - 1 краве
  • сусам - 1 пакетче
  • сирене - 300 г
  • прясно мляко - 500 мл
  • брашно - 6 ч.ч. бяло
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кубчето мая се обърква със захарта, добавя се млякото и две лъжици брашно и се оставя да шупне. Отделяме два жълтъка за намазване.

Към брашното се добавя прясно мляко, разбитите яйца, разтопеното краве масло и вече шупналата мая. Брашното се посолява и се замесва меко и еластично тесто.

След като замесим тестото, го покриваме с найлонов плик и го оставяме да втаса за час на топло място.

Тавата се намазва с краве масло и се поръсва с брашно. Вече готовото втасало тесто се разделя на три части.

Разточваме правоъгълна кора, намазваме я с краве масло и обилно с натрошеното сирене. Навиваме на руло, след което режем на парчета. Повтаряме същото и с останалите две кори.

Подреждаме готовите парченца в тавата и ги оставяме за около 30 минути също да втасат.

След това мажем навсякъде с жълтъците и поръсваме със сусама. Слагаме да изпечем питката в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: